U bent hier: Bibliotheek › Lezen

MogelijkhedenBibliotheek

Marketing › Konijn biedt tal van mogelijkheden

Konijn wordt vaak eenzijdig geassocieerd met de traditionele keuken. Toch biedt konijn tal van mogelijkheden om te variŽren en te experimenteren en het past door zijn gezondheidstroeven ook perfect in een hedendaagse en lichte keuken.

Konijn: een gezonde keuze
Konijnenvlees is zeer gezond. Het scoort erg goed op het vlak van voedingswaarde. Het is caloriearm, het bevat hoogwaardige eiwitten en levert een reeks essentiŽle aminozuren.
Het vetgehalte van konijn varieert van 4,7% (achterbout) tot 12,5% (voorkwartier). Gemiddeld bevat konijn 8,5% vet en het behoort daarmee tot de magere vleessoorten. De moderne gezinnen kiezen echter meer voor konijnendelen die snel bereid kunnen worden. Wanneer konijn versneden verkocht wordt, is het vet in het voorste deel al weggesneden en wordt het vetgehalte nog beperkt tot 4 ŗ 5%. Bovendien is de kwaliteit van het vet gunstig. Slechts een derde van de vetzuren is verzadigd en twee derde van het vet bestaat uit onverzadigde vetzuren (27,9% enkelvoudig onverzadigde en 31,1% meervoudig onverzadigde vetzuren). Naast een gunstig vetpercentage blinkt konijn ook uit op het vlak van essentiŽle vetzuren. Het is zelfs de enige vleessoort die van nature omega-3-vetzuren bevat. Daarnaast is konijnenvlees cholesterolarm en bevat het veel vitaminen B en mineralen: vooral ijzer, magnesium, fosfor, calcium en kalium. De konijnen die nu gekweekt worden voor de consumptie zijn een selectie van bepaalde rassen. Ze zijn mager, mals, hebben een goede vleesstructuur en zijn snel gaar. Konijnenvlees is eveneens zeer licht verteerbaar omdat het jong geslacht wordt.

Konijn past perfect in de hedendaagse keuken
Consumentenonderzoek van de Faculteit Bioingenieurswetenschappen in Gent leert dat konijn een goed imago heeft. 70% van de ondervraagden wil konijn op het menu plaatsen, terwijl slechts 30% effectief konijnenvlees eet. Er is dus een flink potentieel voor konijn. De grote kloof is vooral te vinden bij drukbezette tweeverdieners en mensen die heel gezondheidsbewust leven.
Het onderzoek leerde ook dat konijn momenteel meestal op traditionele wijze bereid wordt. Traditionele gastronomen gaan meestal aan de slag met konijn in zijn geheel en verwerken het overwegend in winterse stoofpotjes die een lange bereidingstijd vragen.
De drukbezette tweeverdieners daarentegen zijn vaak op zoek naar kant-en-klare bereidingen (Ďready to eatí). De gezondheidsbewuste mensen zullen eerder kiezen voor ingrediŽnten die klaar zijn om bereid te worden (Ďready to prepareí). Konijn past perfect bij de hedendaagse keuken volgens deze twee levensstijlen, waarin wokken, stomen, en de microgolf een prominente plaats innemen. Tegenwoordig wordt konijn immers aangeboden volgens deze nieuwe consumentenwensen. Wie wil, kan enkel dat deel van het konijn kopen dat hij het lekkerst vindt of dat zich het meest leent tot een bepaalde bereiding. Beenhouwers kunnen inspelen op de behoeften van de hedendaagse consument door bereide gerechten en snel-klaar-gerechten aan te bieden.
De website www.konijn.be geeft naast info over konijnenvlees ook inspiratie om nieuwe en hedendaagse recepten uit te proberen.

Verbruik
In 2004 lag het thuisverbruik van konijn in BelgiŽ op 650 g. De eerste helft van dit jaar bleef dit stabiel (660 g in de periode juli 2004 Ė juni 2005). Twee derde van het konijnenvlees werd gekocht in DIS 1. DIS 2 vertegenwoordigde 13,6% en bij de slager werd 10,6% van het konijnenvlees aangekocht.


 Pascal Vandenbrande  

VLAM

Zoeken

NieuwsbriefPoll
Voelt u dat de klanten minder uitgeven door de financiële crisis?

Ja
90
Stemmen: 9 (90 %)

Neen
10
Stemmen: 1 (10 %)

geen mening
0
Stemmen: 0 (0 %)

Aantal stemmen: 10