U bent hier: Bibliotheek › Lezen

Mogelijkheden



Bibliotheek

Bedrijfsbezoek › Superette De Bever uit Bevere (Oudenaarde)

Ilse en Benny Callebout
baten in Bevere, een deelgemeente
van Oudenaarde
met een kleine 3200 inwoners,
superette De Bever
uit. De superette werd in
1972 gebouwd door vader
en moeder Callebout die er
op drukke momenten nog
steeds een handje toesteken.
Ilse en Benny combineren
hun drukke beroepsbezigheden
met een fijn
gezinsleven. Ze zijn de
trotse ouders van Lowie
(2) die al hun vrije tijd in
beslag neemt.

Benny, vermits je opgegroeid bent in de
zaak van je ouders die de superette annex
slagerij zelf bouwden, was je misschien wel
voorbestemd om de zaak over te nemen?
Benny : Als jonge gast dacht ik daar niet
over na. Na het zesde leerjaar ging ik naar
de humaniora waar ik glansrijk afstudeerde.
Nadien ben ik gedurende twee jaar
een slagersopleiding gaan volgen met
daaropvolgend twee jaar avondschool
waarna ik een diploma management
behaalde. Dat komt mij nu trouwens goed
van pas. Het jaar nadat ik afstudeerde
vervulde ik mijn legerdienst en kwam,
doordat mijn vader met gezondheidsproblemen
kampte, in de ouderlijke zaak
werken.

De slagerij groeide uit tot een heuse
superette. Vandaag de dag zijn zowat alle
producten die je in het huishouden nodig
hebt hier te verkrijgen.
Wil jij op de ingeslagen weg doorgaan?
Benny : Ik ben in de eerste plaats slager.
Ilse staat graag in de winkel en een combinatie
van de twee is goed voor ons en
voor het cliënteel. Maar toch kan ik mij
niet van de indruk ontdoen dat we wat
ontspoord zijn. Ik zou, bij een eventuele
verbouwing, toch graag meer de nadruk
op de slagerijafdeling willen leggen.

Bij een verbouwing?
Ilse : De winkel is verouderd en dient dringend
vernieuwd te worden. Vlak na de
overname hadden we daar geen budget
voor maar als alles volgens plan verloopt
voorzien wij binnen afzienbare tijd om de
winkel volledig te verbouwen. Alles moet
er uit. We zullen kiezen voor een volledig
nieuw winkelconcept maar de slagerij zal
zeker en vast een centrale plaats toebedeeld
krijgen.
Benny : Het concept van een verswinkel,
waar er naast een groot assortiment vleeswaren
en charcuterie plaats is voor verse
zuivelproducten en verse groenten - en
fruit, spreekt me wel aan. We zullen verschillende
voorbeelden gaan bekijken
voor we een beslissing nemen, maar het is
wel duidelijk dat we alle producten die
niets met voeding te maken hebben, zullen
afstoten.

Werken jullie met personeel?
Benny : Naast mijn echtgenote en ikzelf
werken hier nog twee verkoopsters en
een aanvulster in vast dienstverband. Op
drukke momenten steekt ook mijn vader
een handje toe. Verder beschik ik ook
over een hulp in de slagerij die vooral
instaat voor de traiteurgerechten en in het
seizoen werken er hier een paar studenten.
Ilse : Over het personeel hebben we zeker
niet te klagen. Zij werken hier al jaren.
Kathy en Eveline werken hier zeker al 14
en 16 jaar. Dat wil al wat zeggen …
Als je je personeel met respect behandelt
zie ik geen probleem. Je kan hen ook bij
de werking van de zaak betrekken zodanig
dat ze het gevoel hebben dat er met
hen rekening gehouden wordt en dat ze
inspraak krijgen in bepaalde situaties.
Ik zie in jullie toonbank een ruim assortiment
aan traiteurgerechten. Welke bereide
gerechten doen het hier goed?
Benny : De klassiekers doen het hier zeer
goed. Lasagne, spaghettisaus, stoverij, tong,
vogelnestjes en vol-au-vent verkopen hier
uitstekend. Onze topper is evenwel onze
mousaka.

Noot van ondergetekende: de Mousaka,
die ik van Ilse en Benny mee naar huis kreeg
om eens uit te proberen, smaakte inderdaad
voortreffelijk. Een echt topproduct!
Ilse : In het weekend wordt het assortiment
uitgebreid met enkele specialiteiten.
En smaken de Beverenaren een goed stuk
vers vlees?
Benny : Wij bieden onze klanten een ruim
assortiment vers vlees aan. Naast rundvlees
en varkensvlees bieden wij ook
kwaliteitslamsvlees aan. Het barbecueseizoen
is een echte zegen voor de versvleesverkoop.
Wij werken steeds met
dezelfde leveranciers wat voor een constante
kwaliteit zorgt. Na de hormonenkwesties
kwamen we in een dip terecht
maar stilaan heeft de verkoop zich herpakt.
Wij benen de karkassen nog zelf uit
en verwerken het vlees hier in ons atelier.
Af en toe koop ik losse stukken bij. Van
paardenvlees verkoop ik bijvoorbeeld
alleen de filet.

Ilse : Opmerkelijk is wel het feit dat in het
weekend de klanten de “betere” stukken
kopen, zoals bijvoorbeeld rosbief, gebraad,
côte à l’os, … Men kan in het weekend
dan ook meer aandacht en tijd aan koken
besteden.
Maak je je charcuterie ook zelf?
Benny : Daarin heb ik een keuze moeten
maken. Je kan tenslotte niet alles zelf
maken en bovendien zijn er bijzonder
goede producten op de markt waarvan de
prijs - kwaliteitsverhouding zeer goed is.
De traditionele charcuterieproducten
maken we zelf, de rest koop ik aan.
Praktisch alle salades worden hier in huis
gemaakt en dat zijn er toch wel een vijftiental.

Wat voor cliënteel hebben jullie?
Benny : Zoals je zelf kan vaststellen is de
winkel gelegen in een volkse buurt en
komt er hier een zeer uitgebreid cliënteel
over de vloer. Ouderen die nergens anders
kopen maar ook jonge gezinnen met kinderen.
Alhoewel ik moet vaststellen dat
jonge mensen vandaag de dag geen vaste
winkel meer hebben maar dat ze boodschappen
doen daar waar ze zijn.
In Bevere zijn er naast de bekende grootwarenhuizen
nog een drietal ambachtelijke
slagerijen. Ik beschouw de grootwarenhuizen
niet als concurrenten want zij
die voorverpakte charcuterie kopen in het
grootwarenhuis zijn niet de klanten die
hier bij mij een specialiteit van het huis
komen kopen. Ik geloof bovendien ook
steevast dat iedereen die hier goed werkt
zijn boterham kan verdienen.

Wat doen jullie het liefst in de superetten en
hebben jullie er geen probleem mee om altijd
samen te werken?
Benny : Zoals in alle huishoudens is er hier
ook al eens een woord maar of dat komt
omdat we samenwerken of niet daar durf
ik aan te twijfelen. Zowel het werk in het
atelier als de bediening van de klanten
spreken mij aan maar liefst van al hou ik
me bezig met de traiteurbereidingen.
Ilse : Benny en ik werken omzeggens
nooit samen. Hij is veelal in de slagerijafdeling
te vinden terwijl ik de rest van de
winkel voor mijn rekening neem.
Problemen met het samenwerken heb ik
niet.

Overal zijn er al eens spanningen en
dat zal hier zeker niet anders zijn.
Wanneer sluiten jullie de winkel?
Ilse : Alhoewel er in de voormiddag nog
bestellingen moeten gemaakt worden is
maandag onze rustdag. Op werkdagen
zijn we open van 7u30 tot 12u30 en van
14u tot 19u. ‘s Zondag is de winkel open
van 8u tot 13 u en van 16 u tot 19 u. Veel
rust komt er dus niet aan te pas want op
zondag werken we ook de administratie
af!
Hebben jullie tijd voor hobby’s?
Benny : Ik heb vroeger atletiek gedaan
maar uiteraard kan dat nu niet meer. Ik ga
wel af en toe lopen en we gaan regelmatig
samen fietsen.
Onlangs ben ik gecoöpteerd als lid van
het bestuur van de Beenhouwersbond
van Ronse. We zijn ook lid van de
Delicatesseslagers, een vereniging van 12
jonge slagers die regelmatig samenkomen
om te brainstormen over de slagerij en
ideeën uit te wisselen rond bepaalde thema’s.
Deze maandelijkse vergaderingen
zijn een inspiratiebron voor mij en voor
Ilse, die steeds meegaat.
Ilse: Om de veertien dagen krijg ik van
Benny een halve donderdag vrij. Dat zijn
de momenten waarop ik kan genieten van
onze zoon en het mezelf iets gemakkelijker
kan maken. Verder ben ik lid van de
KAV waar ik regelmatig een cursus bloemschikken
volg.

Gaan jullie op vakantie?
Ilse : Neen, Benny laat de winkel niet
graag achter en verlangt ook niet naar
vakantie. Vroeger gingen we samen een
weekje skiën maar sinds de komst van
onze zoon is er dat ook niet meer van
gekomen. Soms belooft hij me dat hij wel
op vakantie zal gaan. Dus, ooit zal het er
nog wel eens van komen zeker? Ik hoop
het alleszins.

Benny : Ik ben niet gerust als ik weg ben.
Sommige mensen vinden hun werk een
sleur maar voor mij is dat niet zo. Ik ben
gelukkig met wat ik doe en met wat ik
heb. Vakantie hoeft niet zo voor mij. Maar
later, als ik Ilse daarmee een plezier kan
doen, zal het er zeker wel van komen.



Pascal Vandenbrande  

Zoeken

Nieuwsbrief







Poll
Voelt u dat de klanten minder uitgeven door de financiële crisis?

Ja
90
Stemmen: 9 (90 %)

Neen
10
Stemmen: 1 (10 %)

geen mening
0
Stemmen: 0 (0 %)

Aantal stemmen: 10